In de afgelopen periode zijn al ‘onze’ gastouders bezocht voor de jaarlijkse Risico-inventarisatie Veiligheid en Gezondheid. Een belangrijk onderdeel uit deze inventarisatie is de brandveiligheid. Eén van de vragen die altijd door ons wordt gesteld is: ‘Zijn er voldoende (en werkende) rookmelders aanwezig op de opvanglocatie?’. Mocht de GGD inspecteur langskomen voor een steekproefsgewijze inspectie dan zullen zij dit altijd ter plekke controleren. Zorg daarom dat de rookmelders niet op de kast blijven liggen en zorg dat ze het doen! Aandacht voor een brandveilig huis is voor iedereen belangrijk, gastouders en ouders. Weet jij wat te doen?
Brand voorkomen
Twee op de drie woningbranden ontstaan door menselijk handelen. Je kan zelf het risico op brand voorkomen!
• Gebruik vuur veilig. Doof bijvoorbeeld kaarsen als je de kamer verlaat.
• Maak apparatuur stofvrij. Reinig bijvoorbeeld het filter van de wasdroger.
• Zet apparatuur uit. Laat je wasmachine of vaatwasser niet draaien als je het huis verlaat.
Brand melden
Als je slaapt ruik je geen rook, maar je hoort het luide alarm van een rookmelder wel.
Plaats rookmelders dus in ieder geval in de hal en op de overloop maar vooral ook in ruimten waarin je slaapt en waar brand kan ontstaan. Zorg ervoor dat je de rookmelders goed kunt horen. Ook bij gesloten deuren. Kun je de rookmelder niet horen, kies dan voor rookmelders die onderling gekoppeld zijn.
Brand zelf blussen
Beginnende brandjes kan je zelf doven met water, zand of een blusdeken. Maar gebruik nooit water om brandende olie, vet of een vlam in de pan te blussen. Gebruik hiervoor een passende deksel of een brandblusser.
Is de brand groter dan een voetbal? Blus de brand dan niet zelf en breng je huisgenoten zo snel mogelijk in veiligheid.
Veilig vluchten
Een brand verspreidt zich razendsnel. Vaak hangt er al binnen een paar minuten een dikke, giftige rook waardoor je niks meer ziet en je niet meer kunt ademen. Spreek dus van tevoren met je huisgenoten een veilige vluchtroute af.
Vlucht bij brand niet door de dichte rook. Blijf laag bij de grond. Lukt dit niet, blijf dan in de ruimte zonder rook. Sluit de binnendeur en maak aan de brandweer kenbaar waar je bent.
Tip: download de handige app en maak jouw huis nog brandveiliger!
De Woningcheck-app voor smartphone en tablet zet kwetsbaarheden in jouw huis op een rij. Per ruimte wordt een aantal vragen gesteld, uitgelegd hoe brand kan ontstaan en wat jij zelf kunt doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Zijn alle ruimten doorlopen? Dan verschijnt een persoonlijke to-do-lijst met tips om jouw woning (nog) brandveiliger te maken. Je vindt de Woningcheck-app in de App Store of de Play Store.
Bron: