Ik weet niet hoe het bij jou thuis gaat, maar bij mij lijkt speelgoed zich te verdubbelen bij het opruimen. De Toet Toet autoโs gaan de kast weer in, maar hรฉ, dat is leuk: de puzzels รฉn de klei! Hup! Die worden uit de kast gehaald om vervolgens weer ergens incompleet of uitgedroogd door mama gevonden te worden. Kleding is ook zoโn verhaalโฆ de kasten puilen hier uit. Om nog maar te zwijgen van de sokken en broeken met grasvlekken die door kindlief achteloos op de grond worden gegooid na een dag energiek buiten spelen.
Voor veel ouders is het iedere dag weer een grote uitdaging om het in huis een beetje geordend te houden. En dan bedoel ik niet dat het klinisch schoon en opgeruimd moet zijn, maar gewoon een beetje leefbaar. Maar hoe doe je dat met kinderen?
Tijd om op te ruimen = einde pret
Veel kinderen krijgen bij opruimen het gevoel dat de pret ophoudt. Zo zaten ze nog in hun eigen fantasiewereld en dan ineens moet hun favoriete dino de kast in want jij wilt graag naar de supermarkt. Vooral het ‘ineens’ kan een strijd opleveren. Kondig daarom op tijd aan dat er opgeruimd moet worden. En spreek af wanneer er weer tijd is om te spelen.
Verwacht geen perfectie
Jouw kind heeft een andere opruimlogica dan jij. Ze gooien bijvoorbeeld alle duplostenen en duplopoppetjes in dezelfde bak. Terwijl jouw logica misschien wel is om dit in aparte bakken op te ruimen. Houd het simpel en verbeter je kind niet. Het gaat erom dat ze leren dat alles een vaste plek heeft en vooral dat ze hun eigen speelgoed moeten opruimen.
Vertel wat ze precies moeten opruimen.
Is je woonkamer ontploft en ligt er overal speelgoed? Dan heeft je kind vast een hele leuke middag gehad. Het woord opruimen kent hij maar toch komt er niet veel uit zijn handen wanneer jij zegt: โruim je speelgoed opโ. Is dit onwil? Niet altijd. Door de hoeveelheid speelgoed die er ligt weet hij simpelweg niet waar hij moet beginnen met opruimen. Laat staan hoe. Vertel daarom welk speelgoed hij op moet ruimen en waar dit in bewaard wordt. Dus zeg bijvoorbeeld: leg alle auto’sย maar in de groene bak.
Ligt het echt altijd aan je kind?
Ligt het altijd aan je kind dat het thuis een rommel is? Uiteindelijk zijn wij volwassenen het die deze โrommelโ het huis in slepen. De grootste tip is dan misschien wel dat het goed is om soms wat weg te doen. Te kleine kleding of schoenen, speelgoed dat niet meer past bij de leeftijd of ontwikkeling van je kindโฆ je kunt er een ander kindje nog heel blij mee maken!
Ben je na het lezen van dit artikel helemaal ‘in the mood’ om eens flink te gaan opruimen? Gooi of geef nog even niets weg! Houdt onze website en socials in de gaten want wij weten wel raad met deze spullen ๐