Met de komst van jullie kindje breekt een mooie, maar ook drukke en emotionele tijd aan. Herstellen van de geboorte en zwangerschap, het zoeken naar een ritme nu de baby er (eindelijk) isโฆen vergeet niet de praktische kant: er moet ontzettend veel geregeld worden. Twee dagen verlof is dan wel heel kort. Gelukkig vindt Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dit ook. Hij stelt zich op het standpunt dat beide ouders vanaf het begin de taken goed moeten verdelen, dan is het makkelijker wanneer beide ouders weer aan het werk gaan. โDan doe je het echt samen: samen zorgen, samen werkenโ.ย Vandaar de WIEG wet. Maar wat houdt deze Wet Invoering Extra Geboorteverlof in?
5 dagen kraamverlof in de eerste vier weken.
5 weken verlof in het eerste half jaar.
Drie extra kraamdagen
Meer verlof na de geboorte van jullie kindje. Voorheen waren dit twee doorbetaalde verlofdagen. Vanaf 1 januari 2019 wordt dit verlengd tot 5 dagen. Het geboorteverlof mag direct na de bevalling worden opgenomen, maar ook later. Regel is wel dat het verlof moet worden opgenomen binnen vier weken na de geboorte.
โDe eerste dagen met je kindje zijn heel bijzonder. Fijn om dan meer tijd te krijgen, zodat je kunt wennen aan een leven met je baby erbij. Een mooie start voor iedereenโ.
Vijf weken extra verlof in het eerste half jaar
Behalve deze extra dagen in de eerste vier weken regelt de nieuwe wet ook nog dat partners vanaf juli 2020 nog vijf weken extra geboorteverlof kunnen opnemen. Het opnemen van de vijf weken geboorteverlof moet gebeuren in de eerste zes maanden na de geboorte van de baby. Dit verlof wordt voor een groot gedeelte doorbetaald: partners hebben recht op een uitkering ter hoogte van 70% van het loon
Adoptie- en pleegzorg verlof
Ook het adoptie- en pleegzorg verlof wordt verlengd, van vier naar zes weken. Deze regel gaat in per 1 januari 2019.