Hou jij er ook zo van? Die warme, zachte kinderarmpjes om je nek. Dat handje wat over je gezicht glijdt, je aait en je van binnen helemaal warm maakt. Genietmomentjes noem ik ze. Even samen, niet druk bezig met alle โto doโ dingen op mijn lijstje. Tijd voor elkaar. Zij met haar armpjes om mijn nek. Ik met mijn hand door haar haar, haar kleine wipneusje, haar mond.
80% van de hersengroei vindt plaats in het eerste levensjaar van een kind. Het eerste jaar is dus een zeer bepalend jaar. De ervaringen die je kindje dan opdoet bepalen (mede) welke verbindingen en hoeveel er tussen hersencellen worden aangelegd. Bij positieve ervaringen zoals knuffelen, praten en lachen komen bepaalde stoffen vrij die de ontwikkeling van het emotionele brein stimuleren.
Aangeraakt worden is dus ontzettend belangrijk voor je kind. Een primaire levensbehoefte noemen deskundigen het, net als eten en drinken. Het verbindt, ontlaadt en bevestigt. Knuffelen en huidcontact maakt het stofje Oxytocine vrij in je lichaam. Hierdoor ga je je (weer) goed voelen. Na bijvoorbeeld een valpartij, een nachtmerrie, een ruzie of gewoon even niet lekker in je vel zitten, zegt een knuffel meer dan duizend woorden. Het zorgt ervoor dat je kind zich geliefd en gewaardeerd voelt en het vergroot zijn zelfvertrouwen.
Tip: laat je kind tijdens het knuffelen pas los als hij dat doet. Je weet namelijk nooit hoe lang je kind behoefte heeft aan de knuffel.
Niet dwingen
Ach, geef je opa en oma ook nog even een knuffel? Deskundigen geven aan dit niet van een kind te vragen. Laat je kind zelf bepalen hoe hij de ander groet. Maar ook in het knuffelcontact met jou is het belangrijk om te meten en te weten wat je kind prettig vindt. Het gaat dus niet om echt daadwerkelijk knuffelen. Gezellig knus naast elkaar op de bank een boekje lezen of even stoeien met elkaar werkt even goed.
Tijdens mijn kraamweek kreeg ik een cursusje babymassage. Mijn oudste vond het helemaal niets en werd er erg onrustig van. Mijn jongste vond het heerlijk en genoot zichtbaar van iedere seconde. Bij de oudste stopten we al snel en kwam hij volledig tot rust in mijn armen met alleen mijn stem en volledige aandacht.
Hoe ouder je kind wordt, hoe beter hij zelf kan aangeven wat hij prettig vindt. Tot die tijd is het de kunst om te letten op de reactie van je kind en dit te respecteren. Een knuffel of kus geven doe je niet omdat het hoort, kinderen knuffelen op gevoel.ย Zo leer je je kind dat hij de baas is over zijn eigen lichaam en dat lichaamsgrenzen ook gerespecteerd worden.
Verwennen?
Je kunt een baby nooit teveel โverwennenโ met knuffels en aandacht. Als je kleintje huilt, dan heeft hij een probleemโฆ en jou nodig om dit op te lossen want het zelf doen lukt gewoonweg nog niet. Laten huilen is dan ook een achterhaalde oplossing. Als je je baby meteen troost, leert hij dat hij zich veilig mag voelen en dat jij er altijd voor hem zal zijn.
Door Henriette Heimel