De Sinterklaastijd is een bijzondere tijd voor iedereen. Een tijd vol verhalen, muziek, cadeaus en lekkers. Hoewel het voor kinderen een fantastische tijd is, voelen veel kinderen zich ook gespannen in deze tijd. Ben ik wel lief genoeg geweest. Komt er wel een cadeau in de schoen? Angst voor pieten die in het midden van de nacht het huis binnenkomen. Een tijd vol extra activiteiten en feestjes. En ook voor kinderen die het geheim van de Sint kennen kan het spanning opleveren om het geheim (per ongeluk) te verklappen.
De Sinterklaastijd kan dus op verschillende manieren voor extra spanning zorgen. Buikpijn, hoofdpijn, slecht slapen, onrust, boze buien en snel geรฏrriteerd zijn, zijn signalen van spanning die kinderen kunnen laten zien.
Veel kinderen hebben zelf niet in de gaten dat ze last hebben van spanning. Sommige kinderen benoemen wel dat ze zich niet lekker voelen en weten dan niet waarom. In plaats van te zeggen โik vind het eng dat er โs nachts pieten door huis lopenโ, kunnen ze niet slapen en zijn ze dwars als ze hun schoen gaan zetten of haar bed moeten.
Wees je bewust dat de spanning ontladen moet worden. Tegenover spanning staat ontspanning.
Hieronder drie tips om deze Sinterklaas periode fijn door te komen.
1. Zorg voor veiligheid
De meeste kinderen houden van voorspelbaarheid en duidelijkheid. Voorspelbaarheid zorgt voor veiligheid. Maak samen met je kind(eren) een kalender waarop te zien is wat er wanneer gaat gebeuren. Wanneer mogen ze hun schoen zetten? Op welke dag komt Sinterklaas langs en wanneer komt Sint met zijn Pieten op school? Een (zelfgemaakte) afstreep kalender kan veel rust en duidelijkheid geven.
2. Kijk naar het gevoel of behoefte achter het gedrag van je kind.
Wanneer je kind niet lekker in zijn vel zit, onderzoek wat er echt aan de hand is. Observeer je kind, wat laat je kind zien? Welk gevoel of welke behoefte zou er achter zijn gedrag kunnen zitten?
Geef erkenning voor het gevoel van je kind. Je kind wil gezien en gehoord worden. Stel vragen die beginnen met โwatโ. Wat voel je? Wat gebeurt er? Wat helpt en wat niet? Wat kan jij doen om je kind te ondersteunen?
3. Zorg voor voldoende rust en ontspanning
Ieder kind heeft ontspanning en slaap nodig om indrukken te verwerken. Zorg in een drukke tijd voor voldoende nachtrust en overdag voor voldoende rustmomenten en ontspanning.
Kijk ook naar een balans in de afspraken en hoeveelheid vieringen. Het is belangrijk dat je als ouder de grenzen bewaakt voor jouw kind. Kijk wat je kind helpt om zich te ontspannen. Wat kan helpen om extra ontspanning te bieden zijn; momenten waarop je kind kan bewegen, tekenen of knutselen zonder opdracht en ook massagekaarten of luisterverhalen. Vooral bij inslapen kunnen deze kinderen helpen om hun lijf te ontspannen.
Maak er een fijn Sinterklaasfeest van samen, vol mooie momenten, geniet!
tekst: Linda van der Meulen
Pedagogisch coach/trainer www.kinderkijk.com
Linda geeft op dit moment workshops โkinderen en emotiesโ aan gastouders, georganiseerd door ons gastouderbureau.