Op social media, de tv of in de krantenโฆ je kunt er niet meer omheen, het is oorlog in Europa. Als volwassene al een hele indrukwekkende gebeurtenis. Maar wat heeft dit voor invloed op je kind?
0-2 jaar
Op deze leeftijd heeft je baby of dreumes nog weinig of geen besef van wat er in de wereld gebeurd. Het leven speelt dan af in zijn eigen veilige omgeving. Toch kunnen de heftige beelden van bijvoorbeeld het journaal je kleintje van slag maken, ze kunnen deze namelijk nog niet goed verwerken.
2-4 jaar
Vanaf twee jaar oud gaat fantasie en werkelijkheid door elkaar heen lopen. Je peuter ontdekt steeds meer van de wereld buiten zijn eigen bubbel maar begrijpt nog heel veel dingen niet. Door zijn eigen fantasie te gebruiken, creรซert je kind de mooiste oplossingen. Dit noem je magisch denken. Deze ontwikkeling kan je peuter ook angstig maken. Straks lopen er ook soldaten zijn kamer in! Het begrip โver wegโ is voor een peuter nog lastig te begrijpen, dus hoe ga je met deze angst om?
Praat niet met je peuter over de oorlog en laat ook geen (heftige) beelden zien. Mocht het uit zichzelf komen met vragen of angst, laat dan merken in je antwoord dat je kind veilig is. Angst bij een kind uit zich niet alleen mondeling. Let dus goed op de signalen die je kind geeft. Je kunt hierbij denken aan wakker worden door nachtmerries, plotseling weer bedplassen, niet alleen durven zijn of opeens erg verdrietig of boos zijn.
4-6 jaar
Dit is de leeftijd waarop een kind steeds meer in de gaten krijgt wat de realiteit is. Je kleuter gaat dus ook meer nadenken over het โwat alsโ? Hierdoor kan hij bang worden. Ook bij deze leeftijd geldt, laat geen (heftige) beelden zien. Begin er zelf niet over. Mocht je kind er zelf over beginnen, leg dan het begrip โver wegโ uit. Bijvoorbeeld: je moet dan wel 4 dagen rijden. Ver weg is er oorlog, de kans dat het hier gebeurt is heel klein. Hierdoor geef je je kind een veilig gevoel.
6-8 jaar
Kinderen krijgen op deze leeftijd al veel van het nieuws mee. Op deze leeftijd kan een kind zich al goed verplaatsen in de ander en meeleven. Het sleutelwoord in deze leeftijdsgroep is โinitiatiefโ. Luister goed naar je kind en ga in op zijn vragen. Laat hem zelf het tempo bepalen van de hoeveelheid informatie over de oorlog en geef informatie op het niveau van je kind (bijvoorbeeld door samen het jeugdjournaal te kijken). Je zult misschien ook verbaasd staan hoe makkelijk een kind kan schakelen van: โmama, komen die tanks ook hier?โ naar โwat gaan we eten vanavond?โ
8-12 jaar
Op deze leeftijd zijn kinderen vaak begaan met de kinderen in de oorlog en willen ze ook graag wat doen. Zo zie je al verschillende initiatieven van kinderen die lege flessen inzamelen of paaseitjes verkopen voor giro 555. Dit is ook de leeftijd waarop een kind mee gaat praten en discussiรซren met volwassenen. Je ziet dan ook vaak dat ze beรฏnvloedbaar zijn voor de standpunten van ouders of andere volwassenen. Jij bent hierin dus een groot voorbeeld. Door de begeleidende rol in het gesprek te nemen kun je ervoor zorgen dat het gesprek respectvol blijft. Ook kan je kind zelf op zoek gaan naar informatie op internet. Het is dan wel goed om te kijken naar de betrouwbaarheid van deze sites en of deze passen bij de ontwikkeling van je kind.ย