Weet je het al? Vandaag is het Nationale Complimentendag. Misschien trek je (net als ik deed) je wenkbrauw nu omhoog, want hoe verzinnen ze het toch. Ik heb het even voor je uitgezocht en moet eerlijk bekennenโฆ er zit toch wel wat in, zoโn complimentendag. Wij, als โnuchtere โ doe โ maar normaal โ dan โ doe โ je โ gek โ genoegโ Nederlanders zijn namelijk helemaal niet zo goed in complimentjes geven. Een compliment krijgen schijnt ook nog een dingetje te zijn, daar zijn we helemaal niet zo goed in. Want hoe reageer je wanneer iemand je een compliment geeft zonder dat de ander denkt dat je nu naast je schoenen gaat lopen.
De initiatiefnemers van deze dag roepen iedereen op om op deze dag drie mensen in je eigen omgeving een oprecht welgemeend compliment te geven. Een compliment is het geven van waardering, en dat heeft ieder mens nodig. Kinderen kunnen ons wat dat betreft al een heleboel leren. โKijk eens mama wat ik kanโ , is een zin die ik bijvoorbeeld vaak hoor. Je kind zoekt je aandacht en vraagt om waardering. Ik betrap me er zelf dan nog wel eens op dat een antwoord als: โGoed zoโ of โMooi hoorโ zo is gezegd en ik eigenlijk niet eens echt hoef te kijken wat hij doet. Je kunt je dan afvragen of het wel een echt gemeend compliment is. Ik heb daarom twee tips gevonden waardoor je compliment echt van waarde wordt:
Overdrijf niet en laat het compliment passen bij de ontwikkeling van je kind
En dan bedoel ik dus de complimenten als: โJe bent geweldig!โ, โjij bent de slimste!โ of โwat ben jij fantastisch!โ Je bedoeling is lief uiteraard, maar je legt onbewust daarbij de lat voor je kind ontzettend hoog. Hij moet namelijk een volgende keer weer aan diezelfde verwachting voldoen en hierdoor kan faalangst ontstaan. Ook is het natuurlijk heel raar wanneer je je 10 jarige een compliment geeft dat hij zijn jas dicht doet, terwijl dit voor zijn leeftijd natuurlijk meer dan normaal is โฆal is de snelheid van zijn handelen op jouw vraag om zijn jas dicht te doen (omdat het toch echt nog niet zo warm buiten is) uiteraard dan wel een compliment waard ๐ย Wat voor het ene kind dus al heel knap is, hoeft voor een ander kind dus helemaal niet knap te zijn.
Complimenteer de moeite die een kind doet, niet het resultaat
Je kind leert veel van het proces naar het uiteindelijke doel. Stel je eens voor dat hij heel graag piano wil leren spelen. Dit lukt natuurlijk niet gelijk, er moet heel veel geoefend worden. Door complimenten als:ย โWat fijn dat je zo hard hebt geoefend voor pianolesโ , vergroot je zijn zelfvertrouwen in dit proces. Je noemt dit ook wel procesgerichte complimenten. Complimenten gericht op het resultaat kunnen onzekerheid zaaien, net als wanneer je een compliment overdrijft. Je helpt je kind zich goed te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen, als ze weten dat fouten maken niet erg is. Complimenteer dus op inspanning en doorzettingsvermogen.
Het geven van complimenten is leuk om te doen! Zowel de gever als de ontvanger voelen zich er goed door en dit brengt een positieve sfeer in huis. Het werkt ook nog eens aanstekelijk, al snel zal je kind dit overnemen en jou ook voorzien van heerlijke complimenten. Een win โ win situatie dus!