Door Henriette Heimel – Bemiddelingsmedewerker Urk, Swifterbant, Dronten, Marknesse, Ens, Nagele, Oosterzee.ย
Het lijkt in deze Corona-tijd een heel โver van ons bedโ scenario: de GGD inspecteur die op bezoek komt. Op bezoek om te kijken of jij, als gastouder, je zaakjes goed op orde hebt. In mijn werk ervaar ik dat gastouders toch met enige vrees zoโn bezoek tegemoet zien. Gevreesd, omdat het altijd weer een belangrijk moment is. Een toets-moment of jij als gastouder je werk goed doet.
Ik herken deze vrees. Ook wij, als team van VanHarteLief, vinden het altijd weer spannend als de GGD een inspectie komt uitvoeren op onze (kantoor)locatie. Ervaring heeft ook geleerd dat we na afloop steevast tegen elkaar zeggen: โhet viel weer reuze mee, waar hebben we ons nu eigenlijk druk om gemaaktโ. Deze ervaring deel ik dan ook graag met โmijnโ gastouders.
Inspectieย
Van een ouder kreeg ik onlangs de vraag wat zoโn inspectie nu precies inhoudt. Wordt er alleen gelet op de veiligheid en hygiรซne? Of die ene brandmelder wel op de juiste plek hangt? Ja ook en zeker belangrijk, maar er is meer.
Tijdens de inspectie let de GGD inspecteur niet alleen op naar hoe veilig de woning is, of hoe schoon. Een inspecteur zal vooral ook willen weten waarom de gastouder dit beroep heeft gekozen. Wat is haar visie, haar beeld van gastouderopvang, haar motivatie om iedere dag (maximaal 6) kinderen op te vangen (soms al vanaf 6 uur โs ochtends). De GGD gebruikt hiervoor als richtlijn/leidraad de 4 pedagogische basisdoelen (Riksen Walraven). Meer hierover vind je ook terug in ons pedagogisch beleidsplan. Ouders en gastouders ontvangen bij start van de opvang dit plan. Overigens hebben ook veel gastouders hun eigen pedagogisch werkplan. Vaak staan daar ook de basisdoelen in beschreven, maar dan vertaald naar hoe de gastouder hier persoonlijk vorm aan geeft binnen haar eigen opvang.
Pedagogische basisdoelen
Wij verwachten van een gastouder dat zij binnen haar opvang oog heeft voor de 4 pedagogische basisdoelen. Dat kan soms best een uitdaging zijn. Zeker wanneer je er over na gaat denken. Hoe begeleid ik op een goede manier de kinderen die aan mijn zorg zijn toevertrouwd? Veel ouders kiezen bewust voor een gastouder om bijvoorbeeld de huiselijk sfeer, het niet โmoetenโ maar iets โmogenโ. Het moet tenslotte niet โschoolsโ voelen, ze zijn nog zo klein. School komt wel als ze 4 jaar zijnโฆ
Hoe geef jij als gastouder invulling aan โde wensโ van de ouders, maar ook opdracht vanuit de wet Kinderopvang? Met gastouders bespreek ik dit soort vragen. Als bemiddelingsmedewerker begeleid ik o.a. startende gastouders. Vanaf het eerste verkennende gesprek totdat ze stoppen als gastouder. Werken met kinderen betekent ook zelf blijven werken aan je eigen ontwikkeling. Naast รฉรฉn op รฉรฉn begeleiding bieden we ook cursussen aan. Zo ook over de pedagogische basisdoelen. Wist je dat deze basisdoelen in iedere opvoeding al aanwezig zijn? Dat je deze dus niet alleen als professional gebruikt, maar iedere ouder deze (onbewust) inzet?
Vandaag een voorbeeld van รฉรฉn van de pedagogische basisdoelen:
Spelโฆ
laat dat nu net iets zijn wat past bij de tijd van het jaar en wat is er veel aanbod.
Ik heb mij eens verdiept in het spelaanbod en 5 leuke, leerzame spellen voor je op een rij gezet.
Nijntje speelt verstoppertje โ (vanaf 1 jaar).
Lang zitten en peuters zijn vaak geen goede combinatie. Dit spel is de oplossing! Verstop Nijntje ergens in de kamer en laat je kind(eren) Nijntje zoeken. Om de 10 seconden roept Nijntje: Ik ben hier! Wie Nijntje het eerste vindt heeft gewonnen! Een gezellig spel om te doen met peuters. Het helpt ze bovendien om te ontdekken dat iemand niet zien, niet gelijk tot paniek hoeft te leiden. O ja, vergeet niet om haar aan te zetten ๐
Vilac, leren tellen met groenten en fruit โ (vanaf 1,5 jaar)
Samen spelen en delen is voor deze leeftijd nog best lastig. Toch vindt je kind het ontzettend gezellig om samen met jou te spelen! Je dreumes maakt een echt groentetuin en leert spelenderwijs tellen en rekenen. Door het stapelspeelgoed leren ze bovendien op een leuke manier verschillende vormen en kleuren te herkennen. Jouw
ย aandeel? Aanmoedigen geeft zelfvertrouwen en zelfstandigheid. En bovenal, een boel gezelligheid!
Knappe koppen โ (vanaf 2 jaar, speelduur ongeveer 20 minuten).
Een educatief bordspel voor ouders die graag samen met hun kind leren. De ontwikkeling van je kind staat centraal en wordt spelenderwijs gestimuleerd. Het spel bestaat uit afwisselende opdrachten (vraag/doe), aansluitend bij de belevingswereld van je kind. Kinderen hoeven niet te slagen in hun opdrachten, bij Knappe Koppen draait het om het proberen! Gast(ouders), zijn jullie klaar om aan te moedigen!
Carcassonne Junior โ (vanaf 4 jaar, speelduur ongeveer 30 minuten)
Ieder โgrote-mensen-spelโ heeft tegenwoordig wel een junior variant, al zijn deze niet altijd even geslaagd voor de wat jongere spelers. Carcassonne Junior is een schot in de roos!ย In Carcassone Junior verzamel je punten door een weg te bouwen. Door de eenvoudige spelregels heeft je kind de regie over zijn eigen manier van het spelen van dit spel en leert het al snel de beginselen van tactisch spelen.
Dobble โ (vanaf 6 jaar, speelduur ongeveer 5 minuten)
Observeren en snelheid, daar gaat het om bij dit spel. Na het uitdelen van de kaarten starten alle spelers tegelijk. Opletten dus! Wie zo snel mogelijk zijn kaarten kwijt? Laat je kind (of jij) zich van de wijs brengen doordat een ander steeds net wat sneller is of ontdekt hij wat er mogelijk is om toch het spel te winnen? Uit ervaringโฆ je kunt er behoorlijk fanatiek door worden! Nog een leuke bijkomstigheid, in de handleiding staan een aantal spelvariaties.
Door de aangepaste maatregelen gaan veel kinderen op dit moment niet naar de gastouder. Maar gelukkig, een spelletje kun je ook thuis spelen.
In de komende weken gaan wij daarom 5 spelletjes verloten. Wil jij kans maken op een spel, deel en like dan onze pagina op Facebook en geef in je bericht kort een reactie op de volgende vragen:
- Speel jij wel eens een spelletje met je (opvang)kinderen?
- Kies je bewust welk spel je aanschaft?
Wij zijn heel benieuwd naar je reactie.
Ons eerste spel welke wij gaan verloten is: Nijntje speelt verstoppertje. Woensdag 30 december a.s. maken wij de winnaar bekend. (check onze social media voor meer informatie)