โAls er nog รฉรฉn keer lawaai is, dan mag ik naar school!โ Triomfantelijk staat een driejarig meisje voor mijn neus. Gelukkig schiet haar moeder mij te hulp (die zag vast het grote vraagteken boven mijn hoofd). โZe bedoelt de sirene, die รฉรฉn keer per maand gaat om te testenโ.ย Haar moeder heeft gelijk zie ik aan het heftig knikkend hoofd van het meisje.
De sireneโฆ ik denk dat de meesten van ons daar niet zo bij stil staan. Als die gaat, gaan we gewoon door met alle dagelijkse bezigheden. De drukte van de lunch, kinderen ophalen van school, kinderen naar bed brengenโฆ misschien wel hopend bij het laatste dat dat geluid weer snel ophoudt zodat ze ook daadwerkelijk kunnen slapen.
Behalve het maatschappelijke nut van deze sirene bij calamiteiten, is het ook een prima dag om je eigen rookmelders te testen. Een mooi geheugensteuntje zeg maar.
Per 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in je huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Hiervoor wordt het Bouwbesluit aangepast en wordt het dus wettelijk verplicht om hieraan te voldoen. Ook als je in een huurhuis woont.
Bovenstaand bericht heb je vast al ergens gehoord of gelezen. En waarschijnlijk gelijk weer vergeten, want als gastouder heb je deze zaken uiteraard al goed voor elkaar. Tenminste, daar ga je vanuit. De GGD controleert hier op voor je start en tijdens onaangekondigde inspecties. Het staat als volgt in hun controle:
De voorziening voor Gastouderopvang is voorzien van voldoende en goed functionerende rookmelders conform de eisen uit het vigerende Bouwbesluit.
Weer dat Bouwbesluit wat benoemd wordt. In dit Bouwbesluit staat namelijk waar de rookmelders geplaatst moeten zijn en hoe. Voor jullie hebben we de richtlijnen even op een rij gezet:
Komende vanuit een verblijfsruimte, moet in elke ruimte waardoor een vluchtroute voert tot de uitgang van de woning, ten minste รฉรฉn rookmelder zijn aangebracht. Indien een ruimte uit meerdere verdiepingen of bouwlagen bestaat, dan moet iedere verdieping of bouwlaag ten minste รฉรฉn rookmelder worden aangebracht. De rookmelder moet zijn geรฏnstalleerd volgens de richtlijnen van de producent , waarbij ten minste de hiernavolgende regels in acht moeten worden:
- Een rookmelder moet aan het plafond en bij voorkeur in het midden van de ruimte worden aangebracht.
- Indien de rookmelder op het plafond en in nabijheid van een wand wordt aangebracht, dan moet de vrije afstand tussen de rookmelder en de wand ten minste 0,5 m bedragen. Alleen wanneer de rookmelder wordt aangebracht in een ruimte die smaller is dan 1 m mag de afstand tot de wanden kleiner zijn dan 0,5 m, maar deze moet in elk geval groter zijn dan 0,1 m.
- Rookmelders mogen niet worden geplaatst op locaties waar (water)damp kan ontstaan en/of geen verhoogde luchtvochtigheid gedurende een langere tijd aanwezig kan zijn (zoals in directe nabijheid van een douche, badkamer of keuken of bij een kooktoestel).ย Locaties waar relatief veel damp ontstaat als gevolg van bijvoorbeeld koken, bakken of braden, geven ook een verhoogde kans op vervuiling van de rookmelder. Door vet โ en stofaanslag kan de rookmelder minder goed gaan functioneren en is extra onderhoud noodzakelijk.
Tot zover de regelsโฆ nu de uitwerking.
ย Van de GGD kregen wij onlangs het bericht dat ze bij diverse inspecties toch aanlopen tegen verkeerd geplaatste rookmelders. Uiteraard krijg je hersteltijd, maar hoe fijn is het om dit vรณรณr te zijn.
Loop aan de hand van bovenstaand lijstje dus eens je woning door. Sluit alle deuren en kijk vanaf iedere ruimte waar je uit kunt indien je moet vluchten. Let op: alleen deuren tellen mee, dus die kinderstoel die ook wel door het raam kan, telt (helaas) niet mee.
Heb jij in iedere ruimte waar je doorheen moet een rookmelder hangen?
Testen
Test je rookmelders ook regelmatig, minimaal รฉรฉn keer per maand is het advies van de brandweer / brandwondenstichting (misschien test jij ze dan ook wel op dezelfde dag als de sirene gaat). Je kunt de rookmelders testen door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Het is belangrijk dat je de rookmelder goed hoort als deze afgaat. De geluidssterkte neemt af wanneer er wanden, deuren of een grote afstand tussen jou en de rookmelder zitten. Om te testen of je de rookmelder goed hoort is het daarom belangrijk om de rookmelder te testen met alle deuren gesloten.
Koppelbare rookmelders
Er zijn ook koppelbare rookmelder te verkrijgen. Het voordeel van deze melders is dat wanneer รฉรฉn rookmelder afgaat, de andere rookmelders ook alarm slaan. Je kunt deze rookmelders zelfs koppelen met die van je buren. Hierdoor weet iedereen in huis dat er brand is. In de meeste nieuwbouwwoningen worden deze rookmelders al standaard geplaatst. Daarnaast zijn deze rookmelders aangesloten op het energienetwerk.
Batterij
Het is belangrijk om de batterij van de rookmelder te blijven controleren, zodat de batterij op tijd wordt vervangen zodra dit nodig is. een batterij gaat gemiddeld รฉรฉn jaar mee, maar je hebt ook rookmelders waarbij de batterijen het vijf tot tien jaar lang doen. Plak een datumsticker op de rookmelder op het moment dat je een nieuwe batterij plaatst, zo weet je altijd wanneer de batterij voor het laatst vervangen is. Leg in de la alvast een nieuwe batterij klaar zodat je (wanneer er รฉรฉn midden in de nacht begint te piepen) gelijk een nieuwe batterij kunt plaatsen.
Let op: ook rookmelders die zijn aangesloten op het energienetwerk zijn voorzien van batterijen zodat je rookmelder ook werkt wanneer je stroom uitvalt.
Vluchtroute
De vluchtroute zit nu in je hoofd. Vanuit elke (dichte) ruimte weet je hoe je het meest veilig en snel de woning kunt verlaten met de kinderen. Teken dit uit op papier en hang het bijvoorbeeld in de gang, toilet of een andere plaats waar je hem vaak tegen komt.
Koolmonoxidemeter
Koolmonoxide of CO is een echte sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Een koolmonoxidemeter is dus echt aan te raden. Meer informatie vind je op: https://www.brandweer.nl/onderwerpen/koolmonoxide/
Tips voor het aanschaffen van een rookmelder? Kijk vooral naar de levensduur, batterijduur en garantie. Goedgekeurde rookmelders kun je herkennen aan het Europees Keurmerk EN 14604.
En? Hangen ze bij jou (nog) goed?
Reacties zijn uitgeschakeld.